spletna stran je trenutno v prenovi - nekatere funkcionalnosti niso ali so le delno dostopne - a weboldal jelenleg átalakítás alatt áll - egyes funkciók nem vagy csak részben állnak rendelkezésre.

MADŽARSKA NARODNA SAMOUPRAVNA SKUPNOST OBČINE MORAVSKE TOPLICE
Prosenjakovci 70
9207 PROSENJAKOVCI

Tel: 02 544 1275
E-mail: info@mtk-mnok.si


Razpis za društva 2023

Madžarska narodna samoupravna skupnost Občine Moravske Toplice

objavlja RAZPIS

za društva, ki delujejo na narodnostno mešanem območju Občine Moravske Toplice in izvajajo madžarske narodnostne programe.

Madžarska narodna samoupravna skupnost Občine Moravske Toplice je 13. in 14. avgusta organizirala že tradicionalno dvodnevno strokovno ekskurzijo na Madžarsko. Letos smo se sprehodili  po poti madžarskih kraljev – Székesfehérvár, Gödöllő, Budapest, Szentendre, Visegrád in Esztergom.

 

V soboto smo v zgodnjih jutranjih urah z dvema avtobusoma krenili v smeri Madžarske, mimo Blatnega jezera, do Székesfehérvárja. Ime mesta pomeni »Prestolno belo mesto« in je eno najstarejših mest na Madžarskem. Med svojim vladanjem (972-997) ga je postavil princ Géza na hribu nad močvirji in je služilo kot strateška točka ob pomembni cesti med Budimom in Blatnim jezerom. Dal je zgraditi tudi prvo madžarsko kamnito cerkev. Dolga stoletja je bilo mesto prestolnica Ogrske, v njem so kronali veliko kraljev in kraljic, tu je bila shranjena krona in simbol kraljeve moči. Med vladavino kralja Štefana je mesto pridobili naziv svobodnega mesta. Sprehodili smo se po mestnem jedru in si ogledali mestne znamenitosti, med drugimi katedralo svetega Štefana, škofovsko palačo, spomenik Jabolko države, kip klovna Mujka, glasbeno uro, kjer se ob določenih urah, ob igranju zvončkov in trobente premikajo lutke, ki predstavljajo legendarne kralje in zgodovinske osebe. Vstopili smo tudi v Romkert, v vrt srednjeveških razvalin, kjer so originalni ostanki kraljeve bazilike Device Marije, 30 m dolga grobnica in mavzolej Svetega Štefana. Pot smo nadaljevali mimo glavnega mesta Budimpešte, do mesta Gödöllő.  Tu stoji ena najpomembnejših madžarskih palač – dvorec Király, ki ga je dal zgraditi  Antal Grassalkovich s pomočjo graditeljev iz Salzburga. Palača je bila poletna rezidenca kraljice Elizabete (Sissi) in Franca Jožefa, habsburških vladarjev. Pri sprehodu po razkošnih sobanah in vrtovih smo dobili vpogled v življenje Avstro-Ogrskega imperija. Nato smo se zapeljali do dirkališča Formule 1 – Hungaroringa. Sledila je vožnja do hotela Hunor, kjer smo se namestili in tudi večerjali. Po večerji smo se z avtobusom zapeljali do Trga herojev in na razgledno točko Budimpešte – Citadelo na Gellértovem hribu, od koder smo lahko uživali v čudoviti, nepozabni panorami na mesto v soju luči, preden smo tudi mi, skupaj z mestom utonili v miren spanec.

Drugi dan smo se po zajtrku odpeljali do baročnega mesteca iz 15. stoletja, mesta Szentendre, ki bi ga lahko imenovali tudi »kolonija umetnikov«, predvsem slikarjev. Mesto zaznamujejo Srbi, Grki in Dalmatinci, ki so se tukaj naselili na begu pred Turki. Na glavnem trgu najdemo baročni križ iz l. 1763, ki so ga postavili v zahvalo za srečo, ker se je kuga ognila mestu. Po ogledu smo imeli čas za sprehod mimo številnih stojnic, umetniških trgovin in galerij ter za počitek ob kapljici dobrega madžarskega vina. Ob kolenu Donave smo nato prispeli do Visegráda, mesta, ki so mu pustili svoj pečat že Rimljani, najbolj pa kralj Matija Korvin. Mesto je bilo nekoč sedež srednjeveške Madžarske in tu je bila rezidenca kralja Matjaža, mesto slovi po mestnem obzidju in Salamonovem stolpu, ki se nahaja na vrhu hriba. Za konec našega dvodnevnega potepanja smo se ustavili v Esztergomu. Mesto sodi med najstarejša madžarska mesta in s svojo slavno preteklostjo predstavlja enega najpomembnejših duhovnih središč Madžarske. Ogledali smo si mogočno klasicistično stolnico. Bazilika je tretja največja v Evropi in hkrati največja na Madžarskem, stoji na mestu prvotne cerkve, v kateri je bil kronan sv. Štefan. V bližini stolnice so ostanki kraljeve palače iz leta 1215 s slovito kapelo, ki sodi v sam vrh gotske arhitekture v panonskem prostoru. Po ogledu je sledilo pozno kosilo v kletnih prostorih bazilike (Primás Pince). Lepšega zaključka našemu izletu si sploh nismo mogli predstavljati.

Polni čudovitih in nepozabnih doživetij smo se odpravili proti domu, v domače kraje smo prispeli v poznih večernih urah. Na strokovni ekskurziji MNSS OMT – po poti madžarskih kraljev smo ob odlični družbi odkrili zaklade vsakega zgodovinskega kraja posebej in s poti prinesli veliko lepih vtisov ter novih spoznanj.

© MADŽARSKA NARODNA SAMOUPRAVNA SKUPNOST OBČINE MORAVSKE TOPLICE - MORAVSKE TOPLICE KOZSEGI MAGYAR NEMZETI ONIGAZGATASI KOZOSSEG 2023

Izdelava: MCSi Design