MADŽARSKA NARODNA SAMOUPRAVNA SKUPNOST OBČINE MORAVSKE TOPLICE
Prosenjakovci 70
9207 PROSENJAKOVCI

Tel: 02 544 1275
E-mail: info@mtk-mnok.si


Trenutno ni razpisov!

Madžarska narodna samoupravna skupnost občine Moravske Toplice je drugo marčevsko soboto organizirala že tradicionalno slavnostno prireditev ob madžarskem narodnem prazniku – spomin na revolucijo in boj za svobodo leta 1848/49. Prireditev se je začela pri spominskem obeležju v Motvarjevcih, kjer so po nagovoru predsednice krajevne skupnosti in krajšem programu položili vence v spomin herojem marčevske revolucije. Osrednja proslava je potekala v vaškem domu v Prosenjakovcih. Vaški dom, okrašen z madžarskimi nacionalnimi barvami se je napolnil do zadnjega kotička. Prireditev so s svojo prisotnostjo počastili: veleposlanica Madžarske v Sloveniji, Edit Szilágyiné Bátorfi, lendavski konzul Zoltán Márky, poslanec madžarske narodne skupnosti, dr. László Göncz, župan občine Moravske Toplice, Alojz Glavač, predsedniki občinskih madžarskih samoupravnih narodnih skupnosti, župani sosednjih madžarskih naselij in številni drugi gostje.

Slavnostna govornica, Zsuzsi Vugrinec, predsednica sveta Madžarske narodne samoupravne skupnosti občine Moravske Toplice se je v svojem slavnostnem nagovoru ozrla na davne marčevske dogodke, nato pa spregovorila tudi o aktualnih problemih pripadnikov madžarskih skupnosti, s posebnim poudarkom na ljubezen do domovine. – »15. marec je simbol svobode in ljubezni do domovine. Če želimo na kratko povzeti bistvo in sporočilo takratnih dogodkov, potem lahko rečemo, da se moramo v vsakem času boriti za svojo svobodo. Ljubezen do domovine pa je aktualna tudi danes, in če to čutimo v sebi, si bomo prizadevali k še večji slogi. Tudi danes si moramo prizadevati, da bi ta peščica Madžarov v Občini Moravske Toplice in Prekmurju svojo prihodnost gradila na slogi in sodelovanju. Vendar pa moramo iz svojih vrst pregnati nestrpnost, ker bomo le tako uspešni. V preteklosti smo že večkrat dokazali, da smo skupaj in z dovolj modrosti sposobni velikih dejanj, in temu je tako tudi danes.« Poudarila je, da preživljamo najbolj kritično obdobje tega stoletja, katerega posledica so brezposelnost, nižanje plač, podražitve, gospodarska kriza, ki še posebej prizadene podeželsko prebivalstvo. »Treba je storiti vse za ohranitev našega podeželja. Naša odgovornost je skupna, naša sloga lahko privede do resnih rezultatov. Naj nas ne bo strah slediti zgledu herojev iz leta 1848. Le skupaj lahko na noge postavimo porušeno gospodarstvo, le skupaj lahko dvignemo v preteklosti v veliki meri zanemarjeno kmetijstvo in podeželje. Le tako si lahko zagotovimo eksistenco. Da bomo tudi tukaj lahko živeli normalno življenje. Da se mladim ne bo treba odseljevati ter drugje ustvariti svoje prihodnosti in družine,« je izpostavila v svojem govoru. V nadaljevanju je poudarila: »ne potrebujemo nove elite, potrebujemo jasne, razumljive besede, dejanja, vero, upanje in slogo – da bo vsak prepoznal in dobro opravil svoje naloge. Nikoli ne smemo pozabiti, da smo le skupaj uspešni pri doseganju rezultatov. Za to pa je potrebno zaupanje, brez katerega država ne more dobro delovati. Enako velja za prebivalce tukajšnjih vasi, saj je Prekmurje naša majhna dežela, naš kraj, kjer živimo, kjer se dnevno borimo, da bo naše naselje lepše in prijaznejše za bivanje. Da bi lahko dosegli vse zastavljene cilje, moramo zaupati drug drugemu.« Na koncu slavnostnega govora je vsem zbranim zaželela dovolj energije za nadaljevanje dela za druge in zase, za svoje družine in svojo skupnost.

Zbrane sta pozdravila tudi madžarska veleposlanica Edit Szilágyiné Bátorfi in lendavski konzul Zoltán Márky.

V slavnostnem kulturnem programu, kateri se je zaključil s polaganjem vencev pri spominskem obeležju v Prosenjakovcih, so nastopili: otroci iz vrtca Prosenjakovci, folklorni skupini Kis Ugrós in Ugrós, mladina iz Motvarjevcev, Središča, Prosenjakovcev in Pordašincev, folklorna skupina KUD József Attila Motvarjevci ter domači pevski zbor KTD Ady Endre Prosenjakovci.

Slike si lahko ogledate v galeriji.

Spletna stran je nastala s podporo Bethlen Gábor Alap Zrt.

© MADŽARSKA NARODNA SAMOUPRAVNA SKUPNOST OBČINE MORAVSKE TOPLICE - MORAVSKE TOPLICE KOZSEGI MAGYAR NEMZETI ONIGAZGATASI KOZOSSEG 2020

Izdelava: MCSi Design