spletna stran je trenutno v prenovi - nekatere funkcionalnosti niso ali so le delno dostopne - a weboldal jelenleg átalakítás alatt áll - egyes funkciók nem vagy csak részben állnak rendelkezésre.

MADŽARSKA NARODNA SAMOUPRAVNA SKUPNOST OBČINE MORAVSKE TOPLICE
Prosenjakovci 70
9207 PROSENJAKOVCI

Tel: 02 544 1275
E-mail: info@mtk-mnok.si


Razpis za društva 2023

Madžarska narodna samoupravna skupnost Občine Moravske Toplice

objavlja RAZPIS

za društva, ki delujejo na narodnostno mešanem območju Občine Moravske Toplice in izvajajo madžarske narodnostne programe.

V organizaciji KD Antal Ferenca iz Središča se je 9. aprila 2016 v Središču odvijalo predavanje z naslovom: Madžarščina na Goričkem skozi oči anketirancev in jezikoslovca.

 

Predavala je dr. Judit Gasparics, ki je predstavila rezultate anketne raziskave, ki jih je zbirala v letih 2011, 2012. V raziskavi je sodelovalo 77 oseb, iz petih goričkih vasi: Hodoš, Domanjševci, Središče, Prosenjakovci in Motvarjevci.Občinstvo je z velikim zanimanjem poslušalo predavanje, katere osrednja tema je bila raba jezika tu živečih ljudi. Izvedeli smo zelo zanimive podatke o jeziku, o rabi jezika, o identiteti, o narečnih in prevzetih besedah, ki zaznamujejo rabo jezika anketirancev.

Težko je predvideti, kakšna bo usoda madžarskega jezika v Prekmurju, da bo madžarska beseda ostala, je v prvi vrsti odvisna le od njihovih govorcev. Jezik je zaklad ljudi, ki ga je potrebno negovati in gladiti za to, da se lahko s časoma spreminja, preoblikuje, pozabi in se znova rodi.

© MADŽARSKA NARODNA SAMOUPRAVNA SKUPNOST OBČINE MORAVSKE TOPLICE - MORAVSKE TOPLICE KOZSEGI MAGYAR NEMZETI ONIGAZGATASI KOZOSSEG 2023

Izdelava: MCSi Design