MADŽARSKA NARODNA SAMOUPRAVNA SKUPNOST OBČINE MORAVSKE TOPLICE
Prosenjakovci 70
9207 PROSENJAKOVCI

Tel: 02 544 1275
E-mail: info@mtk-mnok.si


Trenutno ni razpisov!

Madžari občine Moravske Toplice smo se letos 22. marca spomnili madžarske revolucije in boja za svobodo 1848/49. Spominska slovesnost se je s polaganjem vencev začela pri spominskem obeležju v Motvarjevcih, nadaljevali pa smo v kulturni dvorani v Prosenjakovcih, ki se je napolnila do zadnjega mesta, saj so se našemu povabilu odzvali ne le prebivalci narodnostno mešanih naselij, temveč tudi številni gostje, med njimi poslanec madžarske narodne skupnosti v slovenskem državnem zboru, dr. László Göncz, predsednik sveta PMSNS Ferenc Horváth, vodja konzularne pisarne v Lendavi, Zoltán Márky, župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač, predsedniki občinskih svetov madžarskih narodnih skupnosti, vodje ustanov in društev, župani sosednjih madžarskih samouprav in veliko drugih.

Slavnostni program se je začel z zvoki madžarske in slovenske himne ter s pozdravnim nagovorom, nato pa je o pomenu praznika spregovorila predsednica sveta Madžarske narodne samoupravne skupnosti občine Moravske Toplice.

»Ob našem nacionalnem prazniku je praznično oblečena tudi naša duša, ne le telo. Po vsem svetu se Madžari spominjamo veličastnih dogodkov. Lahko se učimo iz dejanj takratne revolucionarne mladine. Želimo si, da bi v prihodnje tako tu, v Prosenjakovcih in po vsem Prekmurju doživeli navdušenje, predanost, slogo in željo do dejanjih.

Naše število iz leta v leto upada, k čemur prispeva tudi krizno stanje 21. stoletja. Boriti se je treba za duhovni razvoj naših vasi, za razvoj naših ustanov, vrtca, šole, pošte, zdravstvene ambulante in cerkvenih ustanov, saj brez njih ni razvoja, brez njih sledi le zaostajanje in upad.

Pomembno je, da lahko mi, ki živimo v teh vaseh, v svojem vsakdanjem življenju doživimo pripadnost madžarski skupnosti, da si lahko tu zagotovimo eksistenco, da se lahko naši otroci naučijo svojega maternega jezika.

Seveda pa moramo tudi za svoj obstoj največ narediti prav mi, ki živimo na tem območju. Tudi danes moramo pokazati, da smo prisotni, da imamo dovolj moči in volje za obstanek. Pričakujemo, da bodo tudi država in vodje naredili vse, da bi tukajšnjim ljudem zagotovili delo in možnosti preživetja. Preteklost nam je že dokazala, da smo vedno uspeli premagati tudi najtežje krize, ko smo delovali složno.

V občini Moravske Toplice živimo kot manjšinska narodna skupnost, vendar lahko mirne duše izjavim, da tu Madžari in Slovenci živimo v mirnem sožitju. To mirno sožitje je treba vzajemno spoštovati, spoštovati je treba drugačnost, hkrati pa omogočiti vsem skupnostim, da ohranjajo svojo kulturo, izročilo in materni jezik, s tem pa tudi narodno zavest.

Četudi okoliščine tu niso vedno najboljše, smo in želimo tudi v prihodnje ostati del te pokrajine. Žal pa se vedno najdejo tudi taki, ki spodbujajo nestrpnost med narodi, širijo sovražni govor. Tem ljudem tudi v prihodnje ne bomo dovolili, da bi nadaljevali s svojo tovrstno dejavnostjo« - je povedala in svoj govor predsednica sklenila z naslednjimi mislimi: »Naj nam odločnost in predanost herojev revolucije 1848-49 dajo moč za našo prihodnost. Moč, da bi svojo kulturo, izročilo, jezik in narodno zavest predali tudi svojim zanamcem. Nikoli ne smemo pozabiti preteklosti, ker naj to daje moč in samozavest v sedanjosti. Le tako bomo uspešno načrtovali svojo prihodnost.«

Po slavnostnem nagovoru je konzul Zoltán Márky prebral pismo, ki ga je madžarski predsednik vlade, Viktor Orbán namenil zamejskim Madžarom.   

V kulturnem programu so nastopili najmlajši iz vrtca v Prosenjakovcih, pevski zbor DOŠ Prosenjakovci, folklorna skupina Ugrós, recitatorji kulturnega društva Antal Ferenc iz Središča, folklorna skupina kulturnega društva  József Attila iz Motvarjevcev in solistka Lea Sapač.

Spominska prireditev se je tradicionalno zaključila s polaganjem vencev ob spominskem obeležju v Prosenjakovcih.

Foto: Izidor Koroša

Fotografije z dogodka si lahko ogledate v galeriji.

 

Spletna stran je nastala s podporo Bethlen Gábor Alap Zrt.

© MADŽARSKA NARODNA SAMOUPRAVNA SKUPNOST OBČINE MORAVSKE TOPLICE - MORAVSKE TOPLICE KOZSEGI MAGYAR NEMZETI ONIGAZGATASI KOZOSSEG 2021

Izdelava: MCSi Design